Το fake ιστορικό αφήγημα του Ερντογάν

Πριν δυο μέρες ο Ταγίπ Ερντογάν θέλοντας να δώσει μεγαλύτερο βάθος στον ρεβανσισμό που καλλιεργεί εντονότερα αυτήν την εποχή απέναντι στους Έλληνες, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, θυμήθηκε και την Άλωση της Τριπολιτσάς, διευρύνοντας και το αφήγημά του, πέρα από το 1974 και το 1922. Με αφορμή λοιπόν την επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821) ανέβασε στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης την παρακάτω εικόνα με το ανάλογο πύρινο μήνυμα για τους Μουσουλμάνους (και τους Εβραίους) που εσφάγησαν από τους “αιμοσταγείς Έλληνες” πριν από 201 χρόνια στην Τριπολιτσά.

Η κατά τον Ερντογάν Άλωση της Τριπολιτσάς

Όπως αποκαλύφθηκε πριν από λίγη ώρα σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, από την παρατηρητικότητα του Σπυρίδωνα Πλακούδα, ειδικού σε θέματα ασφάλειας στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, με έμφαση στην Τουρκία, ο πίνακας (και οι ιστορικές γνώσεις του Ερντογάν) είναι …παντελώς εκτός τόπου και χρόνου! Στον πίνακα που ανέβασε ο Ερντογάν δεν είναι βέβαια η Τριπολιτσά απεικονίζεται η ιστορική πανωλεθρία των Οθωμανών στον τελευταίο Αυστροτουρκικό πόλεμο (1716-1718), στη μάχη του Πετροβαράντιν (σημερινό Νόβισαντ της Σερβίας).

Για του λόγου το αληθές βλ. το ειδικό λήμμα στη Wikipedia: Battle of Petrovaradin, όπου και ο σχετικός πίνακας του ζωγράφου Georg Philipp Rugendas ο οποίος πέθανε το 1742, ογδόντα χρόνια πριν από τη μάχη της Τριπολιτσάς…

The Battle of Petrovaradin, 1716

Πριν από μερικές βδομάδες ανάλογη γκάφα με κωμικοτραγική ιστορική παραποίηση είχαμε και στα κατεχόμενα, θυμίζω, όταν το ¨κρατικό λαχείο” του ψευδοκράτους κυκλοφόρησε με φωτογραφία από τις μάχες του Αγίου Ιλαρίωνα του Απριλίου του 1964, με αγωνιστές των “ομάδων Λυσσαρίδη”, υπό τον Δώρο Ηλία, που ανέμιζαν τουρκική σημαία στον Προφήτη Ηλία ως λάφυρο και παρουσιάστηκαν από τις κατοχικές αρχές ως “Τ/Κ αγωνιστές”. (Βλ. την ανάρτησή μου, Η εκδίκηση του Προφήτη Ηλία… https://papapolyviou.wordpress.com/2022/07/25/i-ekdikisi-tou-profiti-elia/)

Αν μη τι άλλο, μπορούμε να χαμογελάσουμε…

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s