Μια φωτογραφία του Τάσου Μάρκου…

Ανάμεσα στα μεγάλα αρχεία που έχω παραλάβει το τελευταίο διάστημα και περιμένουν την ταξινόμησή τους από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ένα ογκώδες αρχείο από τα κατάλοιπα των Κυπρίων Βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: ότι έχει απομείνει από τις δωρεές των σημαντικότερων κειμηλίων του Συνδέσμου στο Υπουργείο Άμυνας για το Μουσείο της Εθνικής Φρουράς, των σπουδαιότερων εγγράφων στο Κρατικό Αρχείο και των πιο σπάνιων βιβλίων στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τακτοποιώντας πρόχειρα μερικές από τις φωτογραφίες έπεσα στην παρακάτω, η οποία φέρει πίσω γραμμένο με μολύβι το εξής σημείωμα: “Οδηγός Ann Hercus από Τ/Κ σε ένα Ελληνικό σπίτι.” Και με στυλό και διαφορετική γραφή τη χρονολογία: 1960.

Η Ann Hercus, Νεοζηλανδή πολιτικός και διπλωμάτης είχε βρεθεί στην Κύπρο ως εκπρόσωπος και μεσολαβήτρια του ΟΗΕ στο Κυπριακό κατά το 1998-1999. Προφανώς σε μια από τις επισκέψεις της στα κατεχόμενα, ο οδηγός της βρήκε με κάποιον τρόπο τη φωτογραφία και επιστρέφοντας στις ελεύθερες περιοχές την παρέδωσε στον Σύνδεσμο Βετεράνων του Β Παγκοσμίου πολέμου, εξαιτίας της στρατιωτικής στολής του εικονιζόμενου. Η φωτογραφία έμεινε για περισσότερα από είκοσι χρόνια χωρίς να ταυτιστεί, σε ένα φάκελο. Όπως επιβεβαιώθηκε χθες, πρόκειται για τον ήρωα του 1974 Τάσο Μάρκου, εκ των αξιωματικών που τίμησαν τη στολή τους, τον όρκο τους και την αποστολή τους κατά την υπηρεσία τους αλλά και κατά την άμυνα εναντίον της τουρκικής εισβολής, αγωνιστή της ΕΟΚΑ και τομεάρχη Κυθρέας (1958-1959). Και με σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των ελληνικών αμυντικών θέσεων στη Λευκωσία, κατά το 1963-1964. Ο Τάσος Μάρκου είναι αγνοούμενος από τον Αύγουστο του 1974, όταν δεν εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης. Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο μικρών παιδιών. Στη φωτογραφία φορά τη στολή του δευτεροετούς σπουδαστή της Σχολής Ευελπίδων, είναι δηλαδή της περιόδου 1957-1958.

Η φωτογραφία θα παραδοθεί τις επόμενες μέρες στην οικογένειά του, ως ένα σκίρτημα μνήμης από το παρελθόν, με την ελπίδα και την ευχή της εξακρίβωσης της τύχης του αγαπημένου του προσώπου. 47 χρόνια μετά το καλοκαίρι του 1974…

Καταγράφω και εδώ την ιστορία της φωτογραφίας, ως ένα μικρό παράδειγμα για το χρέος όλων μας για τη διάσωση και τη συντήρηση των τεκμηρίων και των σπαραγμάτων του ιστορικού μας παρελθόντος. Δυστυχώς, πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ σε ποιο ελληνικό σπίτι βρέθηκε η φωτογραφία ή σε ποιον συναγωνιστή, φίλο ή συγγενή του την είχε χαρίσει ο 24χρονος Τάσος Μάρκου το 1960. Όμως, αυτό είναι η μικρότερη απώλεια…

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s